header-wonen

Waakmand Stiltecentrum SutfeneAandacht voor wachten en waken in de laatste fase van het leven, dat is doel van de waakmanden. Sutfene heeft deze waakmanden voor zeven afdelingen kunnen aanschaffen met een gift van € 1.000,- van ‘Monuta Helpt’. Een waakmand is een hulpmiddel voor de familie om tijdens het waken bij een stervende dierbare in gesprek te gaan of samen stil te zijn. Een waakmand bevat onder andere sfeerlichtjes, muziek, mooie afbeeldingen, gedichtenbundeltjes, massageolie en schrijf- en tekenmateriaal.

Regina van Veen, geestelijk verzorger bij Sutfene: “Je hoeft niet altijd aan het bed van de stervende te zitten. Gewoon in de buurt zijn is ook prima. Belangrijk is het om een sfeer van rust te creëren. Dit kan door kaarsjes aan te steken, rustige muziek te luisteren, foto’s te bekijken of mooie foto’s neer te zetten, te bidden of voor te lezen. Familieleden komen soms waken bij een dierbare en kunnen behoefte hebben aan ondersteuning. Soms voelen zij zich ongemakkelijk in de situatie en weten niet zo goed hiermee om te gaan. Een waakmand kan dan een goed hulpmiddel zijn.” 

Waakmand uitgestaldErvaring
Medio januari is voor het eerst gebruik gemaakt van de waakmand door een familie tijdens de wake van hun stervende vader. De familie was verrast door de aanwezigheid en de inhoud van de waakmand en vooral voor de aandacht die er is voor deze bijzondere tijd van afscheid nemen. De gedichtenbundels kwamen goed van pas, evenals de sjaals waarin kleine, dierbare spulletjes kunnen worden opgeborgen.

 

Monuta Helpt
Monuta Helpt ondersteunt prachtige lokale initiatieven en projecten die eraan bijdragen dat niemand alleen afscheid hoeft te nemen. Monuta heeft immers als missie 'voor iedereen een afscheid met een goed gevoel'. Via ons fonds Monuta Helpt steunen wij daarom de lokale initiatieven en projecten die hieraan bijdragen. Denkt u hierbij aan projecten die zich richten op palliatieve zorg en zorg voor nabestaanden, maar ook initiatieven op het gebied van ouderenzorg en mantelzorg (Bron: www.monuta.nl/over-monuta/monuta-helpt).