Lees hier alle informatie over corona/covid-19 en de gevolgen voor Sutfene. lees meer

Looptraining bij vaatlijden

Gesuperviseerde looptherapie is een behandeling voor patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen). Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden.

Het woord looptherapie geeft al aan dat we iets anders bedoelen dan wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. In het begin krijgt u twee tot drie keer per week begeleiding van uw fysiotherapeut, maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden en gaat u steeds meer zelfstandig trainen. Door telkens door te lopen tot net voorbij uw maximale loopafstand kan uw loopafstand vergroot worden. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Persoonlijk trainingsprogramma

De fysiotherapeut zal in eerste instantie uw bewegingsmogelijkheden met u bespreken en samen met u een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma samenstellen om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Naast het uitbreiden van de loopafstand zal verbetering van uw uithoudingsvermogen en looppatroon worden nagestreefd. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen. Uw fysiotherapeut kan u helpen een goed looppatroon aan te leren.

Vergoedingen

Perifeer arterieel vaatlijden wordt gezien als een chronische aandoening voor de ziektekostenverzekeraar, mits u door een vaatchirurg bent verwezen. Dit betekent dat u de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen (of deze worden eventueel vergoed uit uw aanvullende verzekering). De behandelingen daarna worden vergoed uit de basisverzekering gedurende één jaar na het starten van de therapie.

Over ClaudicatioNet

ClaudiacatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, vaatchirurgen, huisartsen en fysiotherapeuten met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer arterieel vaatlijden in Nederland. Tevens wordt een bijdrage geleverd aan onderzoek. Twee fysiotherapeuten zijn verbonden aan ClaudicatioNet (externe link) en voldoen aan de richtlijnen en scholingseisen voor claudicatiotherapeuten.